Afspraak Maken

Tepelreconstructie

Wat


Tepel- en tepelhofreconstructie gebeuren 3 tot 6 maanden na de laatste operatie die nodig is om beide borsten symmetrisch te maken. Deze wachtperiode geeft uw nieuwe borst tijd om te genezen, te ontzwellen en zijn definitieve positie op de borstkas aan te nemen. De tepel wordt gereconstrueerd met huid van de eigen weefsel flap. In het geval van een DIEP flap is dit dus huid van de buik die bij de eerste operatie getransplanteerd werd.

Een tepelreconstructie laat minimale littekentjes na, dewelke later zullen gecamoufleerd worden door de tatoeage van het tepelhof. Als alternatief kan de tepel gereconstrueerd worden door transplantatie van een gedeelte van de andere tepel. Dit kan alleen als deze groot genoeg is. Het tepelhof wordt nagebootst door een tatoeage. Deze vindt plaats ongeveer drie maanden na de reconstructie van de tepel.

Wij verwijzen u hiervoor naar een specialist in medische tattoo’s en permanente make-up. Soms vervaagt de kleur na verloop van tijd en is het nodig de tattoo te herhalen.

 

Behandeling


De tepelreconstructie kan deel uitmaken van een operatie voor ‘secundaire correcties’. Na een eigen weefsel borstreconstructie is er minstens 1 extra ingreep nodig om littekens te optimaliseren en de beide borsten qua vorm en volume zo perfect mogelijk te krijgen.

Als er alleen een tepelreconstructie dient te gebeuren kan dit onder lokale verdoving gebeuren. De ingreep duurt ongeveer 30 minuten en is zo goed als pijnloos. Een nieuwe tepel wordt altijd groter gemaakt dan het origineel omdat deze tijdens de eerste weken tot de helft van zijn volume zal verliezen. Het is dus volkomen normaal dat de nieuwe tepel groot lijkt in het begin.

 

Nazorg


Na de operatie dient u een mousse verband ter plaatse te laten gedurende 2 weken. Als u wil rusten en/of slapen mag u om het even welke houding aannemen, met uitzondering van buiklig. Professionele activiteiten (indien niet zwaar fysiek) kan u normaal de dag na de ingreep hervatten.

Na 2 weken worden de hechtingen verwijderd op de consultatie. Vanaf de dag erop mag u douchen. U moet gedurende een aantal maanden het litteken beschermen tegen de zon. In het begin ziet het litteken er soms rood uit. Op enkele maanden tijd zal dit echter verbleken tot een fijn wit lijntje.

Na een drietal maanden is het definitieve resultaat bereikt en kan het tepelhof worden gereconstrueerd met een tatoeage. De chirurg zal u in contact brengen met een expert die dit op een professionele manier uitvoert.

 

btn-back-nl btn-afspraak-nl btn-print-nl