Afspraak Maken

Liposuctie

Wat


vrouw-liposuctieLocale vetophopingen, zelfs bij mensen met een verder normale lichaamsbouw, kunnen storend zijn. Liposuctie bestaat uit een techniek waarbij vetcellen door smalle buisjes onder vacuüm worden weggezogen.

Toch moet er duidelijk gesteld worden dat liposuctie contourchirurgie is en niet de oplossing bij mensen met een probleem van overgewicht. Deze abnormale vetophopingen kunnen gesitueerd zijn ter hoogte van de hals, borstregio , buik, love handles, rug, heupen (rijbroek), billen (banana rolls), knieën of benen.

Bij liposuctie moet uw huid over voldoende elasticiteit beschikken om een huidoverschot achteraf te vermijden. Liposuctie biedt geen behandeling tegen cellulitis of sinaasappelhuid.

 

Behandeling


Beperkte liposucties gebeuren soms ambulant onder plaatselijke verdoving, meer uitgebreide liposucties vergen een algemene verdoving. Bij ingrepen onder volledige verdoving is een dagopname vereist en dient u nuchter binnen te komen. Voor een ingreep onder plaatselijke verdoving niet. Met een stift markeren we referentiepunten en locale vetopstapeling.

In het operatiekwartier wordt u voorbereid op de ingreep. Zorg ervoor dat u de lipopanty meebrengt naar de operatiekamer, u zal ze onmiddellijk na de ingreep dragen. Bij locale anesthesie worden de te behandelen zones ontsmet en worden er steriele afdekdoeken geplaatst. Vervolgens zal de chirurg kleine inspuitingen rondom de voorziene prikgaatjes geven om de huid te verdoven. Dit wordt door de meeste patiënten ervaren als een gespannen en prikkelend gevoel dat na een paar seconden verdwijnt.

Vervolgens zal de chirurg een vloeistof met verdovingsmiddel inspuiten via deze kleine gaatjes waar er vetopstapeling is. Na inwerken van het product wordt het teveel aan vet door middel van fijne buisjes weggezogen. Bij algemene verdoving merkt u van bovenstaand niets omdat u slaapt. Na de ingreep wordt de huid gesloten met een hechtingsdraad waarover een steriel verband gaat dat een kleine week ter plaatste blijft. Vervolgens wordt hierover de lipopanty gedragen. Na een korte observatie mag u huiswaarts gaan.

 

Nazorg


Bij het verlaten van het ziekenhuis wordt aangeraden de rest van de dag rustig door te brengen. Het is mogelijk dat tot de dag erop, uit de kleine gaatjes een rosé- achtige vloeistof loopt, wat normaal is. Bij helder rood bloed moet u ons steeds verwittigen. De pijn houdt gemiddeld een viertal dagen aan en vermindert fel vanaf de vijfde dag na de operatie. Neemt de pijn in ernstige mate toe, dan is het raadzaam om uw arts te contacteren.

U mag lichte activiteiten verrichten, maar sportactiviteiten dienen minstens een 3-tal weken te worden gestaakt. Indien waterdichte pleisters zijn aangebracht mag u een douche nemen, maar het uittrekken van de lipopanty moet tot een strikt minimum beperkt worden. Na een week komt u terug op consultatie om de hechtingen te verwijderen. Na verwijdering kan het zijn dat bepaalde zones nog hard aanvoelen. Er zullen u geschikte zalven voorgesteld worden om het litteken te verzachten.

Pas op met blootstelling aan de zon na deze ingreep. Gedurende 6 maanden wordt aangeraden de littekens te beschermen met een zonnebescherming factor 50+. Het eindresultaat mag u na en 3-tal maanden verwachten.

 

btn-back-nl btn-afspraak-nl btn-print-nl