Afspraak Maken

Correctie onderste oogleden

Wat


vrouw-ooglidVeel mensen hebben last van wallen onder hun ogen. Die wallen zijn het gevolg van het slapper worden van de huid en de spieren rondom het oog en/of van vetophoping onder het oog. Ooglidwallen kunnen gecorrigeerd worden met behulp van plastische chirurgie.

Met een medische term noemt men deze operatie blepharoplastie van het onderste ooglid. Vaak wordt een onderste ooglidcorrectie gecombineerd met een correctie van de bovenste oogleden (zie folder correctie bovenste oogleden). Het laten uitvoeren van een ooglidcorrectie of blefaroplastie heeft een jongere, frissere blik tot gevolg.

 

Behandeling


De dag van de ingreep komt u best onder begeleiding, omdat na de ingreep zalf op de oogbol wordt aangebracht, alsook afkoelende gel packs, waardoor uw zicht is belemmerd. Meestal wordt de ingreep uitgevoerd onder plaatselijke verdoving. U hoeft dan niet nuchter te zijn en u mag een kleine maaltijd nuttigen. Bij ingrepen onder volledige verdoving is een opname vereist en blijft u wel nuchter. Voor de ingreep nemen we foto’s en overlopen we de ingreep.

Met een stift markeren we referentiepunten en vetopstapeling. De verpleegkundige zal u voorbereiden op de ingreep. Hierbij wordt uw gelaat ontsmet en wordt er een steriel doek over uw hoofd geplaatst. Vervolgens zal de chirurg een 2-tal kleine inspuitingen rondom het onderste ooglid geven, om de huid te verdoven. Dit wordt door de meeste patiënten als een gespannen en prikkend gevoel ervaren, dat na een paar seconden verdwijnt. Bij de operatie wordt een snede gemaakt onder de wimpers van de onderste oogleden met een uitbereiding naar de buitenste ooghoek.

Daarna wordt het overtollige vetweefsel verwijderd en het huidoverschot weggehaald. Eventueel wordt de kringspier gefixeerd voor extra stevigheid. Dan wordt huid naar de zijkant strak getrokken en gehecht. Na de ingreep wordt de huid gesloten met een draad welke vastgemaakt wordt met een klever, die een kleine week ter plaatste blijft. Na een korte observatie (onder plaatselijke verdoving) mag u naar huis gaan, met koelende compressen op de oogleden.

 

Nazorg


Bij het verlaten van het ziekenhuis wordt aangeraden de rest van de dag rustig door te brengen. Als u wil rusten en/of slapen doet u dit het best in halfzittende houding. Drukstijging in het hoofd (niezen, hoofd bukken, persen op toilet,…) moet vermeden worden. Als pijnstiller gebruikt u alleen paracetamol, geen aspirine of afgeleiden en ook geen anti- inflammatoire pijnstillers.

De eerste dagen wordt aangeraden maximaal gebruik te maken van afkoelende gelpacks. Bij rustperiodes brengt u een beschermende zalf aan op de oogbol, die u wordt voorgeschreven bij ontslag. Het gebruik van kunsttranen mag op elk moment. Contactlensdragers dragen best hun bril de week na de ingreep om ontstekingen van de oogbol te voorkomen. De zwelling is maximaal gedurende een tweetal dagen na de ingreep en neemt dan progressief af.

Draag zorg om de klevers, die de draad op zijn plaats houden, niet los te trekken, anders verwijdert u de hechtingsdraad mee. Pas op met water ter hoogte van de oogleden de eerste dagen. Laat u bijstaan voor het wassen van uw haren en gebruik een zachte milde reiniging of zeep rond de oogregio eventueel op een wattenstaafje. Het kan zijn dat de eerste dagen een paars- blauwe verkleuring de zwelling vergezelt. Deze zit eerst op de oogleden maar kan de dagen erop afzakken naar de bovenkaak en evolueren naar een groen gele kleur.

Na een week komt u terug op consultatie om de hechtingen te verwijderen. Na verwijdering kan het zijn dat bepaalde zones nog hard aanvoelen. Er zullen u op dat moment geschikte zalven voorgesteld worden om het litteken te verzachten. Pas op met blootstelling aan de zon na deze ingreep. Gedurende 6 maanden wordt aangeraden de littekens en de oogcontour regio te beschermen met een geschikte zonnebescherming met factor 50+. Het finaal resultaat mag u na een 3-tal maanden verwachten.

 

btn-back-nl btn-afspraak-nl btn-print-nl