Afspraak Maken

Correctie ingetrokken tepels

Wat


vrouw-ingetrokkentepelBij ingetrokken tepels wijst deze niet naar voor, maar is deze ingetrokken in de borst. In sommige gevallen kan het stimuleren van de tepel dit tijdelijk opheffen, bij anderen blijft zelfs bij stimulatie de tepel ingetrokken.

De oorzaak kan aangeboren zijn, door borstvoeding of door trauma. Een kwaadaardige tumor in de borst kan ook een ingetrokken tepel veroorzaken en dient steeds uitgesloten te worden door onderzoek.

 

Behandeling


De behandeling gaat steeds door onder plaatselijke verdoving in dagopname. Er wordt vooraf een verdovende crème op het tepelhof aangebracht, zodat de prikken voor plaatselijke verdoving minder pijnlijk zijn.

Vervolgens wordt een insnede gemaakt aan de onderste helft van de tepelbasis om de teruggetrokken tepel naar buiten te brengen. Nadien wordt de wonde mooi gesloten met een verteerbare draad.

Om de tepel te stabiliseren wordt meestal een tijdelijk medische piercing door de basis van de tepel geplaatst voor een tweetal weken. Een plastic hulsje wordt onder het steriel verband over de tepel geplaatst om platdrukken van de tepel te voorkomen de eerste weken.

 

Nazorg


Bij het verlaten van het ziekenhuis wordt aangeraden de rest van de dag rustig door te brengen. Als je wil rusten en/of slapen mag je om het even welke houding aannemen, met uitzondering van buiklig. De eerste dagen na de ingreep kan u pijn ervaren. Deze wordt dit door de meeste patiënten als minimaal ervaren.

Het verband moet droog blijven en daarom zijn douches uitgesloten na de ingreep tot wanneer de hechtingen worden verwijderd (gemiddeld na 2 weken), alsook de medische piercing. U moet gedurende een aantal maanden het litteken beschermen tegen de zon. In het begin ziet het litteken er rood uit, het zal in de loop van de tijd verbleken tot een discreet litteken. Het litteken kan in het begin wat hard aanvoelen. Het zachtjes masseren van het litteken en aanbrengen van een siliconencrème kan helpen om het litteken te verzachten.

Het is mogelijk dat een aantal maanden het gevoel in de tepels gewijzigd is. Dit gevoel kan soms gedeeltelijk recupereren. Borstvoeding kan onmogelijk worden na deze behandeling.

 

btn-back-nl btn-afspraak-nl btn-print-nl