Afspraak Maken

Borstverkleining

Wat


vrouw-borstverkleiningTe grote borsten kunnen ontstaan door aanleg of door overgewicht.

Dit kan niet alleen het eigenbeeld schaden, maar geeft ook aanleiding tot heel wat fysieke ongemakken zoals rugpijn , nekpijn, huidirritatie ter hoogte van de borstplooi en functionele hinder.

Behandeling


Deze ingreep wordt uitgevoerd onder volledige verdoving en vereist een hospitalisatie. Het is mogelijk dat u een aantal pre-operatieve onderzoeken moet ondergaan. Die gebeuren meestal ambulant voor de opname. De chirurg neemt voor de ingreep foto’s en maakt een tekening op uw borsten die gebruikt wordt als richtlijn tijdens de ingreep.

Vooraf worden de littekens besproken die zullen overblijven na de ingreep: een cirkelvormig litteken rond het tepelhof, alsook een verticaal litteken van de tepel naar de borstplooi. Bij enorm zware borsten  kan het zijn dat u een derde litteken krijgt in de borstplooi zelf.

De ingreep neemt ongeveer 2,5 uur in beslag. Na de ingreep blijft u even op de ontwaakzaal, waarna u naar de kamer wordt gebracht. U merkt dat u onder de steunBH een verband draagt. Op de zijwand van de borst komt een plastic tubetje tevoorschijn, dat dient om wondvocht op te vangen. Via een perfusie krijgt u pijnstillers. De duur van het verblijf in het ziekenhuis is afhankelijk van hoe u zich voelt en hoeveel vocht er in de drains loopt. De pijn valt in de meeste gevallen heel goed mee. Een gemiddeld verblijf duurt twee dagen.

Nazorg


Bij het verlaten van het ziekenhuis wordt aangeraden de rest van de dag rustig door te brengen. Als je wil rusten en/of slapen mag je om het even welke houding aannemen, met uitzondering van buiklig. De eerste dagen na de ingreep kan u pijn ervaren. Deze wordt dit door de meeste patiënten als minimaal ervaren. Het verband moet droog blijven en daarom zijn douches uitgesloten na de ingreep tot wanneer de hechtingen worden verwijderd (gemiddeld na 2 weken). De steun BH en band draagt u dag en nacht gedurende 1 maand.

Sportactiviteiten zijn uitgesloten gedurende 4 weken.Het hernemen van uw professionele activiteiten is afhankelijk van uw beroep en varieert van 2 tot 4 weken. Bij goedkeuring van de adviserend geneesheer van de mutualiteit mag de arts deze onbekwaamheid voorschrijven. U moet gedurende een aantal maanden het litteken beschermen tegen de zon. In het begin ziet het litteken er rood uit, het zal in de loop van de tijd verbleken tot een discreet litteken.

Het litteken kan in het begin wat hard aanvoelen. Het zachtjes masseren van het litteken en aanbrengen van een siliconencrème kan helpen om het litteken te verzachten. In het begin kunnen de borsten wat onnatuurlijk overkomen en wat harder aanvoelen. Na een drietal maanden zijn de borsten soepel en vallen ze natuurlijker. Het is mogelijk dat een aantal maanden het gevoel in de tepels gewijzigd is. Dit gevoel kan soms gedeeltelijk recupereren. Borstvoeding kan na een verkleining onmogelijk worden.

 

btn-back-nl btn-afspraak-nl btn-print-nl