Afspraak Maken

Borstreconstructie met prothesen

Wat


Borstreconstructie wil zeggen het herstel van een nieuwe borststructuur op de plaats waar de borst werd verwijderd tijdens een borstamputatie. Dit kan in grote lijnen ofwel met eigen weefsel (zie folder borstreconstructie met eigen weefsel) of met prothesen/ implantaten.

Deze folder behandelt specifiek reconstructies met prothesen. Borstprothesen zijn ronde of druppelvormige siliconen zakjes die onder de huid van de borst of onder de grote borstspier worden geplaatst. Dit hangt af van de doorbloeding en de dikte van de huid van uw borst na de amputatie. Permanente of definitieve implantaten zijn identiek aan de prothesen die gebruikt worden voor een borstvergroting. Prothesen kunnen geplaatst worden onmiddellijk na de amputatie (= primaire reconstructie) of pas later.

Wanneer bij u gekozen word t voor een laattijdige (= secundaire) reconstructie, of als er te weinig huid is om een mooie druppelvormige borst te creëren, kan een tijdelijke expander prothese geplaatst worden. Zo’n expander is een speciaal type prothese met een metalen vulklep. Op die manier kan de huid van de borst goed genezen na de amputatie en wordt pas later gestart met de opbouw van volume.

De expander prothese zal over verschillende consultaties bij de plastisch chirurg met fysiologisch water gevuld worden tot het gewenst volume. Eens dit volume bereikt is kan ze gewisseld worden voor een definitieve prothese of kan er gekozen worden voor een ‘hybride borst reconstructie’ waarbij een kleine prothese geplaatst wordt en het overige volume gecompenseerd wordt door injectie van eigen vet rondom de prothese (lipofilling).

 

Behandeling


U wordt van uw kamer naar het operatiekwartier gebracht. Voor u in slaap gaat komt de plastisch chirurg bij u. De ingreep wordt overlopen en er worden foto’s gemaakt. Er wordt een markering op uw bovenlichaam geplaatst die de chirurg tijdens de ingreep gebruikt als richtlijn.

Vervolgens wordt u naar de operatiezaal gebracht. De anesthesist zal u onder narcose brengen en de operatie wordt uitgevoerd. Na de ingreep wordt u nog even op de ontwaakzaal gehouden, waarna u terug naar uw kamer wordt gebracht. Uw wordt wakker met een drain in de borst. Dit is een plastic buisje dat wondvocht en bloed kan evacueren tijdens de vroege post-operatieve periode. De drain zal verwijderd worden voor u naar huis gaat. Ontslag kan meestal de 1 of 2 dagen na de operatie.

 

Nazorg


Bij het verlaten van het ziekenhuis wordt aangeraden de rest van de dag rustig door te brengen. Als u wil rusten en/of slapen mag u om het even welke houding aannemen, met uitzondering van buiklig. De steun BH moet u dag en nacht dragen gedurende 1 maand. We raden aan om geen zware fysieke inspanningen te doen gedurende 1 maand.

Professionele activiteiten (indien niet zwaar fysiek) kan u normaal na 2 weken hervatten. Ook worden na 2 weken de hechtingen verwijderd. U moet gedurende een aantal maanden het litteken beschermen tegen de zon. Het zachtjes masseren van het litteken en aanbrengen van een siliconencrème kunnen helpen om het litteken te verzachten.

De eerste weken na de ingreep kan de borst nog hard en onnatuurlijk aanvoelen. De blauwe plekken verdwijnen binnen de eerste twee weken en de huidenveloppe zal ontspannen gedurende de eerste 3 maanden.

 

btn-back-nl btn-afspraak-nl btn-print-nl