Afspraak Maken

Borstreconstructie met eigen weefsel

Wat


Borstreconstructie wil zeggen het herstel van een nieuwe borststructuur op de plaats waar de borst werd verwijderd tijdens een borstamputatie. Dit kan in grote lijnen ofwel met eigen weefsel of met prothesen (zie folder borstreconstructie met prothesen). Deze folder handelt specifiek over borstreconstructie met eigen weefsel. Dit is een technisch ingewikkelde ingreep waarbij er een hoe veelheid huid- en vetweefsel getransplanteerd zal worden van elders op uw lichaam naar de borst.

Met microchirurgie zullen kleine bloedvaten verbonden worden die ervoor zorgen dat uw nieuwe borst goed doorbloed en warm is. Een eigen weefsel reconstructie is zacht en voelt natuurlijk aan. Er zijn minstens 2 operaties nodig: een eerste grote ingreep waarbij de weefseltransplantatie plaatsvindt, en een tweede kleinere ingreep waarbij de beide borsten symmetrisch gemaakt worden en eventueel een tepelreconstructie plaatsvindt.

Een weefseltransplantatie wordt ook wel een ‘vrije flap’ genoemd. Een eigen weefsel reconstructie geeft doorgaans op lange termijn de beste resultaten voor een borstreconstructie maar mislukt in 2% van de gevallen. In die situatie is er vaak nog een alternatief voorhanden of is een prothese reconstructie alsnog mogelijk.

Eigen weefsel voor een borstreconstructie wordt doorgaans gevonden ter hoogte van de buik (DIEP flap), de flanken (lumbar flap) of de binnenzijde van de dijen (TMG flap). Dit zijn allemaal ‘vrije flappen’, wat betekent dat een microchirurgische transplantatie plaatsvindt. In deze folder wordt voornamelijk de DIEP-flap besproken maar veel principes gelden ook voor de lumbar en TMG flap. U krijgt hierover meer informatie tijdens het consult.

 

Behandeling


De gouden standaard voor eigen weefsel borstreconstructie is de DIEP flap. De naam komt van ‘Deep Inferior Epigastric artery Perforator’ flap. Het weefsel dat typisch weggenomen wordt bij een buikwandcorrectie zal nu gebruikt worden om uw geamputeerde borst opnieuw volume te geven. Indien er ook veel huid werd verwijderd tijdens uw borstamputatie kan de huid van de buik ervoor zorgen dat uw borst opnieuw een mooie druppelvorm krijgt. U zal naast de littekens op de borst dus ook een horizontaal litteken hebben boven het schaambeen. Dit litteken zit normaal verborgen onder de rand van conventionele lingerie. De bloedvaten worden opgezocht door de buikspieren te splitsen zonder de spiervezels door te snijden. De pijn en het ongemak na de operatie vallen dus mee en een week na de ingreep kan u reeds in huis rond wandelen en kleine taken uitvoeren.

 

Nazorg


Als u terug op de kamer bent mag u de dag na uw operatie al uit bed. Stappen wordt opgebouwd met de kinesist, drains worden verwijderd en op dag 3 of 4 na de ingreep kan u het ziekenhuis verlaten. Het is belangrijk dat u thuis voldoende hulp heeft. Verpleging is niet nodig. U mag douchen en moet 4 weken dag en nacht een steunBH dragen. U mag gedurende 2 weken geen zware gewichten tillen en er is een werkonbekwaamheid voorzien van 6-8 weken.

 

btn-back-nl btn-afspraak-nl btn-print-nl