Afspraak Maken

Behandeling van overmatig zweten

Wat


vrouw-zwetenTranspireren of zweten is een natuurlijke respons van het lichaam om af te koelen bij een te hoge omgevingstemperatuur. Ook door een bepaalde emotionele toestand kan zweten uitgelokt worden.

Bij ongeveer 0,5% van de bevolking is er een overdreven zweetproductie ofwel hyperhydrosis. Dit komt meestal voor ter hoogte van de handen, voeten, voorhoofd en oksels. Werken en andere sociale activiteiten kunnen door dit overmatig zweten gehinderd worden. Veel gehoorde klachten zijn natte vlekken op de kledij, schaamte bij handschudden en sociale belemmering.

Overmatig transpireren kan op verschillende manieren aangepakt worden. Naast het gebruik van lotions met aluminiumzouten, kan iontophorese (door gebruik van een elektrische stroom) het overmatig zweten beperken. Toch worden deze behandelingen door veel patiënten als omslachtig en onaangenaam ervaren.

Een andere behandeling bestaat uit het gebruik van een spierontspannend middel. Dit blokkeert de prikkeling van de zweetklieren door de aanvoerende zenuw. Het spierontspannend middel is een volstrekt veilig product als er deskundig wordt mee omgesprongen. Het product is beter gekend als middel tegen rimpels, maar heeft als “bijwerking” dat overmatig zweten op de plaatsen van injectie wordt belemmerd.

 

Behandeling


De behandeling gebeurt tijdens een consultatie. Bij behandeling van de oksels worden de okselharen best enkele dagen voor de behandeling wat geschoren. Indien u dat wenst kan u een half uur voor de behandeling ook een verdovende crème aanbrengen op de te behandelen zones. Het gebruik zweetremmende producten vermijdt u best de dag van de behandeling, zodat we de lokalisatie van het zweten goed kunnen zien.

De chirurg bespreekt met u welke zones storend zijn en kan de prikplaatsen aanduiden met een markeerpotlood. Indien nodig wordt ter hoogte van de oksels een Jodium-zetmeeltest toegepast om de plaats van zweten in kaart te brengen. Vervolgens wordt de te behandelen zone ontsmet. Vervolgens krijgt u een prikje op de vooraf aangeduide plaatsen. Het prikken is licht storend maar zeer aanvaardbaar. Onmiddellijk na de inspuitingen mag u naar huis toe. Er kan een koude compres op de behandelde zones geplaatst worden.

 

Nazorg


Na de behandeling kan u uw dagelijkse activiteiten hervatten. Er wordt echter aangeraden om de eerste uren na de behandeling niet te douchen. De werking van het product laat zich na 2 tot 5 dagen merken. Dit effect houdt 4 tot 6 maanden aan. De mate en duur van het effect verschilt enigszins van persoon tot persoon.

Na deze tijd kan opnieuw behandeld worden, waarbij de behandelfrequentie over het algemeen iets afneemt. Niks belet om slechts een 1-malige behandeling te vragen, bijvoorbeeld in het begin van het voorjaar, om van het zweten verlost te zijn, tot na de zomer.

 

btn-back-nl btn-afspraak-nl btn-print-nl