Afspraak Maken

Buikwandcorrectie

Wat


man-buikwandcorrectieDoor extreme vermagering, veroudering of voorafgaande operaties kan de buikwand zodanig verslappen dat een hangbuik ontstaat. In dit geval is liposuctie niet voldoende. Een hangbuik kan met behulp van plastische chirurgie worden gecorrigeerd.

Deze operatie noemen we een abdomino – of buikwandplastie. Een loslating van de rechte buikspieren kan tijdens deze ingreep eveneens gecorrigeerd worden. Men spreekt dan van rectusdiastasekuur. Is enkel de onderbuik verslapt, dan volstaat een mini-abdominoplastie met een litteken ter hoogte van de onderbuik, dat verborgen zit in ondergoed.

Is er echter ook een overschot boven de navel, dan zullen we de huid over de navel aanspannen, wat een littekentje rond de navel noodzakelijk maakt en een groter litteken ter hoogte van de onderbuik, nog steeds perfect te verbergen in ondergoed. Meestal dient het profiel van de flanken verbeterd te worden door middel van liposuctie.

 

Behandeling


Deze ingreep gaat door onder narcose met opname. Het verblijf in het ziekenhuis zal ongeveer 3 à 4 dagen in beslag nemen. Bij opname wordt de schaamstreek geschoren en krijgt u steunkousen aan. Deze verhinderen dat er zich bloedklontertjes (flebitis) vormen in de benen de dagen na de ingreep. De chirurg komt eventueel nog langs om foto’s te nemen en de buik af te tekenen.

De ingreep vindt plaats in het operatiekwartier, waar de anesthesist u in slaap zal brengen. De ingreep zelf duurt 2 à 3 uur. Bij het wakker worden verblijft u nog een aantal uur op de ontwaakzaal. U zal merken dat u in een geplooide houding in bed ligt, dit is om de spanning ter hoogte van de buik op te vangen. U draagt ook een buikband die steun geeft. Hieronder uit komen 2 drains uit de buik. Dit zijn kleine plastic tubes die als drainage dienen. Deze drains worden pas verwijderd als ze geen vocht meer afgeven, dit is meestal na een tweetal dagen. U heeft ook een blaassonde voor uw comfort.

De dag van de ingreep en de dag erop heeft u bedrust. De tweede dag na de ingreep mag u uit bed. Tot wanneer u goed mobiel bent krijgt u dagelijks een spuitje tegen flebitis. U heeft ook een perfusie in de arm om u pijnstilling toe te dienen. Bij het uit het bed komen kan het zijn dat rechtop lopen moeilijk is en u een beetje voorovergebogen loopt. Dit is normaal en zal de komende dagen verbeteren.

 

Nazorg


Bij het verlaten van het ziekenhuis wordt aangeraden het rustig aan te doen. Zware voorwerpen tillen, heffen of trekken is verboden. Indien u nog niet goed mobiel bent, of er een voorgeschiedenis en/of een risico op flebitis bestaat, zal u gevraagd worden de steunkousen verder te dragen en de bloedverdunnende spuitjes voort te zetten. Een voorschrift voor thuisverpleging zal hiervoor meegegeven worden.

In principe blijft de buikband aan tot wanneer de hechtingen verwijderd zijn en blijft het verband droog en dicht. Een douche nemen is hierdoor uitgesloten. De buikband draagt u in totaal 4 weken of langer op vraag van de chirurg. U heeft een sportverbod van vier weken. Bij herstel van de buikspieren bedraagt dit 6 weken. Tot dan dient u de buikband verder te dragen. U heeft een werkonbewaamheid van 2 tot 6 weken, afhankelijk van het type werk dat u doet. De vervolgafspraken worden u meegegeven bij ontslag.

De hechtingen worden na 2 weken verwijderd op consultatie. Na het verwijderen van de hechtingen en bij volledige genezing van de wonde mag u het litteken behandelen met een voorgestelde littekencrème, een hydraterende crème of olie. U zal zien dat bij masseren het litteken zachter zal worden. Het litteken zal na een 3-tal maanden beginnen verbleken. Het is mogelijk dat de huid rond het litteken in het begin minder gevoelig aanvoelt. Gun dit de tijd om te herstellen.

 

btn-back-nl btn-afspraak-nl btn-print-nl