Afspraak Maken

Behandeling borstregio

Wat


man-gynecomastieBij gynaecomastie is er sprake van borstontwikkeling bij de man. Deze ontwikkeling kan zowel uit klierweefsel bestaan of uit vetweefsel (bij overgewicht) of beide. In bepaalde fasen in het leven kan het zijn dat de man last heeft van borstontwikkeling.

Dit kan na de geboorte, de puberteit (door hormoonschommelingen) of bij oude mannen (door verlaagd testosteron gehalte in het bloed). Buiten deze leeftijdscategorieën kan borstontwikkeling optreden door overgewicht, medicatiegebruik, chemische stoffen (steroïden), of het roken van marihuana, en bepaalde tumoren van de teelbal en bijnieren.

Steeds moet er bij oudere mannen met een gezwel aan één zijde gedacht worden aan borstkanker. In tegenstelling tot bij de dames, is deze aandoening bij mannen eerder zeldzaam. Ze gaat gepaard met een gezwel aan één zijde, met eventueel vochtverlies uit de tepel en veranderingen ter hoogte van de tepel (ingetrokken tepel). Dit vereist uiteraard een totaal andere aanpak dan deze van gynaecomastie.

 

Behandeling


De chirurgische behandeling van gynaecomastie wordt uitgevoerd onder volledige verdoving en vereist een hospitalisatie, meestal in dagkliniek. Er wordt een tekening op uw borsten gemaakt die de chirurg tijdens de ingreep nodig heeft als richtlijn. Er worden ook foto’s genomen, om met het resultaat te kunnen vergelijken. Vervolgens wordt u naar het operatiekwartier gebracht. Nadat de anesthesist u in slaap heeft gebracht, voert de chirurg zijn werk uit.

De ingreep duurt ongeveer een uur voor een simpele kliergynaecomastie. Na de ingreep wordt u enige tijd op de ontwaakzaal gehouden, waarna u naar de kamer wordt gebracht. Onder de drukband (deze dient om vorm te geven en verhindert ook nabloeding) draagt u over het gemaakte litteken een pleister. Op de zijwand van de borst komt een plastic tubetje tevoorschijn, dat dient om wondvocht op te vangen. Dit heeft u niet als enkel een liposuctie is uitgevoerd. Via een perfusie krijgt u pijnstillers.

De post- operatieve pijn valt in de meeste gevallen goed mee. Voor het ontslag worden de drains verwijderd. Bij ontslag krijgt u een voorschrift voor pijnstillers mee, eventueel voorschrift thuisverpleging en een vervolgafspraak. Het is de bedoeling de wondjes droog en rein te houden en gedurende 4 weken geen sportactiviteiten uit te voeren.

 

Nazorg


Bij het verlaten van het ziekenhuis wordt aangeraden de rest van de dag rustig door te brengen. Het kan na liposuctie dat tot de dag erop, uit de kleine gaatjes een rosé-achtige vloeistof loopt, wat normaal is. Er wordt dan aangeraden de verbanden te wisselen en droog te houden. Indien het vochtverlies aanhoudt, moet u ons steeds verwittigen, alsook bij abnormale zwelling of pijn die niet reageert op pijnstillers.

De pijn houdt in normale omstandigheden gemiddeld een viertal dagen aan en vermindert fel vanaf de vijfde dag na de operatie. Ze is het meest uitgesproken van 24 tot 48 uur na de operatie, daarna mildert ze gestaag. Neemt de pijn om een of andere reden toch in ernstige mate toe, dan is het raadzaam om uw arts te contacteren. U mag bewegen maar sportactiviteiten worden minstens een 3- tal weken gestaakt. Indien gebruik is gemaakt van waterdichte pleisters mag u kort douchen, beperk echter het onnodig uittrekken van de drukband.

Na een week komt u terug op consultatie om de hechtingen te verwijderen. Het kan het zijn dat bepaalde zones nog hard aanvoelen rond het litteken. Er zullen u op dat moment geschikte zalven voorgesteld worden om het litteken te verzachten. Pas op met blootstelling aan de zon na deze ingreep. Gedurende 6 maanden wordt aangeraden de littekens en te beschermen met een geschikte zonnebescherming met factor 50+.

Zwelling kan in het begin ook de indruk van een niet-symmetrisch resultaat nabootsen, wat zal verdwijnen na het wegtrekken van deze zwelling. Daarnaast heeft u de klassieke complicaties die kunnen optreden na elke chirurgische ingreep zoals nabloeding en infectie. Ons team doet al het mogelijke om deze complicaties te vermijden, ook wordt verwacht van u aan de aanbevelingen te houden. Infecties zijn uiterst zeldzaam en kan u vermijden door de wonde droog en proper te houden.

Indien u toch een probleem vermoedt, dan verzoeken we u zo snel mogelijk met ons contact te zoeken. Buiten kantooruren biedt u zich aan op de spoedgevallendienst van ons ziekenhuis. We worden dan verwittigd van uw komst en komen zo nodig naar u kijken. Asymmetrieën zijn in de begin periode mogelijk. Blijken deze toch na een 3-tal maand aanwezig te blijven, zal met u besproken worden of dit chirurgisch kan worden gecorrigeerd, op voorwaarde dat uw gewicht stabiel is gebleven tijdens deze periode.

Indien u echter na de ingreep medicatie of producten opnieuw gaat gebruiken die gynaecomastie veroorzaken , is het uiteraard evident dat u zal hervallen (steroïden, marihuana,…). Ook hier geldt: bij twijfel steeds contact met ons opnemen. We benadrukken dat bovengenoemde zaken eerder uitzonderlijk zijn en in de meerderheid van de gevallen deze ingreep relatief eenvoudig is met een vlug herstel tot gevolg.

 

btn-back-nl btn-afspraak-nl btn-print-nl